Een collectieve zorgverzekering is gunstig: feit of fabel?

Door Lisette

Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering die voor een groot aantal mensen wordt afgesloten. Hierdoor wordt er korting op de premie gegeven of extra dekking geboden. Dat klinkt gunstig, maar is het dat ook?

Veel werkgevers en verenigingen regelen collectieve verzekeringen voor hun werknemers of leden. Omdat de verzekeraar op deze manier in één keer een groep verzekerden aan zich kan binden, geeft deze vaak korting op de premie. Korting krijgen is natuurlijk altijd fijn, maar daardoor kan zo’n collectieve zorgverzekering ook een valkuil zijn. In een collectief krijgt elke verzekerde namelijk hetzelfde zorgpakket. Hierdoor heeft u niet meer de vrijheid om een zorgpakket te kiezen die het beste aansluit op uw wensen en behoeften.

Het einde van collectiviteitskortingen

Ook de overheid beseft dat collectiviteitskorting op basisverzekeringen geen goed idee is en maakt in 2023 een eind aan deze kortingen. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) noemde de korting ook wel ‘een sigaar uit eigen doos’: de premie werd eerst voor iedereen verhoogd en vervolgens kregen de collectief verzekerden deze verhoging terug in de vorm van korting. Niet alleen komt de korting daarmee rechtstreeks uit de portemonnee van individueel verzekerden, maar bovendien leidt het tot ongelijkheid. Immers, niet iedereen komt in aanmerking voor een collectieve basisverzekering.

Niet voordeliger

Daarnaast blijken veel collectieve zorgverzekeringen helemaal niet voordeliger te zijn dan individuele verzekeringen. Het is dan ook altijd raadzaam om álle verzekeringen met elkaar te vergelijken. Met de zorgvergelijker van De Prijsvergelijker ontdekt u snel en eenvoudig welke zorgverzekeraar bij uw wensen aansluit. Of dit nu een collectieve of een individuele zorgverzekering is.