020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Over de grens? Stop de groene kaart bij uw autopapieren!

Door Mark

Bent u van plan om met uw auto naar het buitenland te gaan? Vergeet de groene kaart dan niet. Met dit internationale verzekeringsbewijs toont u aan dat uw voertuig minimaal WA-verzekerd is.

In bijna alle landen bent u verplicht voor uw auto, motor, camper of ander motorrijtuig een WA-verzekering af te sluiten. Uw verzekeraar stuurt u elk jaar een groene kaart (op papier of digitaal). Dit is het officiële, internationaal geaccepteerde verzekeringsbewijs.

Dit verzekeringsbewijs was oorspronkelijk vormgegeven als een groene kaart. Sinds 1 juli 2020 mag dit ook een digitale kaart of een zwart-wit kopie zijn. In de volksmond wordt het internationale verzekeringsbewijs echter nog steeds de groene kaart genoemd.

Dekking

Met dit bewijs kunt u aantonen dat uw voertuig verzekerd is. Op de kaart staat in welke landen de autoverzekering dekking biedt en voor welk tijdvak en motorrijtuig de dekking geldt. Ook staat vaak vermeld tot welke instanties de verzekerde zich kan wenden bij een ongeval, pech, ruitbreuk of diefstal, zowel in binnen- als buitenland.

Over de grenzen

Vroeger was u verplicht om de groene kaart mee te nemen als u met de auto naar het buitenland ging. Hoewel dit in de meeste landen niet meer nodig is, is het wel aan te raden. Vaak moet u bij controle of bij een aanrijding kunnen aantonen dat uw voertuig verzekerd is. De groene kaart biedt dan uitkomst. Uiteraard dient uw autoverzekering wel geldig te zijn.

Papieren of digitale versie

Ook is de groene kaart een handig hulpmiddel bij het invullen van het schadeformulier, omdat hierop alle verzekeringsgegevens van uw voertuig staan. Dus stop uw groene kaart bij uw autopapieren of zorg dat u deze op uw smartphone heeft staan. Immers, beter ermee verlegen, dan erom verlegen.