020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Hoe werkt het eigen risico?

Het eigen risico is meestal een vast bedrag en varieert tussen de € 0 en € 1.000. Het bedrag van het eigen risico wordt in rekening gebracht als u schade aan uw auto claimt. Het kan ook een percentage van de cataloguswaarde van uw auto zijn. Als u een WA-dekking heeft geldt het eigen risico niet, bij WA beperkt casco en WA volledig casco (all risk) is het eigen risico wél van toepassing. Als u uw eigen risico vrijwillig verhoogt, krijgt u een korting op de premie.

Waarom eigen risico?

De verzekeraar kan door het eigen risico de schade beperken omdat de bestuurder minder snel kleine schades zal claimen. Doet de bestuurder dit namelijk wel, dan gaan de schadevrije jaren en de premiekorting omlaag. Voor de verzekeraar zorgen kleine schades voor hoge administratieve kosten. Beide partijen hebben er dus baat bij om kleine schades niet te claimen.

Eigen risico en ruitschade

Bij ruitschade hoeft u niet altijd uw eigen risico te gebruiken. Als de hele autoruit echter vervangen moet worden, dan bestaat de kans dat het eigen risico wél geldt.

En controleer altijd of de schade wordt gerepareerd door een schadeherstelbedrijf die door uw autoverzekeraar erkend wordt. Ook dat kan van invloed zijn op het wel of niet aanspreken van het eigen risico. Deze informatie vindt u in de polisvoorwaarden van uw verzekeraar.

Eigen risico afkopen

U wilt geen eigen risico? Bij sommige verzekeraars kunt u het eigen risico afkopen. In dat geval krijgt u bij schade het hele bedrag uitgekeerd. Dit kan alleen bij WA-volledig casco (all risk) schades. Hier vallen stormschade, ruitschade en diefstal niet onder. Bij het afkopen van het eigen risico gaat uiteraard de premie wel omhoog.

Hoogte eigen risico

Bij de meeste verzekeraars kunt u de hoogte van het eigen risico zelf bepalen.
Deze loopt uiteen van€ 0 tot € 1.000. Hoe hoger het eigen risico, hoe hoger de korting op de premie voor uw autoverzekering.