020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Wat is een bonus-malusladder?

Naargelang u meer schadevrije jaren opbouwt, ontvang u meer korting op uw autoverzekering. Deze korting wordt no-claimkorting genoemd. In de bonus-malusladder, die per autoverzekeraar verschilt, is de hoogte van de korting vastgelegd.

Schadevrije jaren opbouwen

U bouwt schadevrije jaren op, zolang u geen schade claimt. Bij elk schadevrij jaar klimt u één trede op de bonus-malusladder. Hierdoor profiteert u elk jaar van meer no-claimkorting (bonus). Claimt u wel schade, dan daalt u op de bonus-malusladder. Hierdoor daalt de no-claimkorting, met als gevolg een hogere premie.

Aantal schadevrije jaren is negatief

Bij een schadeclaim daalt u meestal met meerdere treden tegelijk. De premie stijgt dus sneller dan dat deze daalt. Het is zelfs mogelijk dat u op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. Met als gevolg dat de premie stijgt (malus). Dit is mogelijk als u:

  • In één jaar meerdere schades claimt.
  • Een schade claimt nadat u voor het eerst een autoverzekering hebt afgesloten.

Schade zelf betalen?

De autoverzekeraar kijkt niet naar de hoogte van het geclaimde bedrag wanneer u schade claimt. De daling op de bonus-malusladder is dan ook niet afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Om te voorkomen dat u op de ladder daalt, kunt u ervoor kiezen om kleine schades zelf te betalen.

Niet schuldig

Als u niet schuldig bent aan de schade, is er geen terugval. De schade wordt in dat geval verhaald op de schuldige wederpartij en de premiekorting blijft ongewijzigd.

Bescherming bonus

Elke verzekeringsmaatschappij hanteert een andere maximale no-claimkorting, maar deze kan oplopen tot maar liefst 80%. Zit u in de hoogste trede? Dan geldt vaak een bonusbescherming. Dit betekent dat u bij een schade wel terugvalt in treden, maar de maximale korting behoudt.

Voorbeeld bonus-malusladder

Elke autoverzekeraar bepaalt zelf hoe snel een verzekerde klimt en daalt op de bonus-malusladder. Dit kan tot grote premieverschillen leiden. Hieronder staat een voorbeeld van een bonus-malusladder.

Uitleg

Als u bijvoorbeeld op trede 6 bent ingeschaald, dan levert u dit een korting van 50% op. Als u nog één jaar extra schadevrij rijdt, dan stijgt u naar trede 7 en ontvangt u 57,5% korting. Wanneer u echter schade claimt, Dan valt u terug naar trede 2 en ontvangt u nog maar 15% korting. En claimt u 2 schades in één jaar? Dan valt u zelfs terug naar trede 1, waar -10 vermeld staat. Dit betekent dat u nu geen korting meer krijgt, maar een toeslag van (malus) 10%.

Tip: Als u wilt overstappen en autoverzekeringen vergelijkt, let dan goed op de terugval in premiekorting als u schade claimt.