020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Wat is een bonus-malusladder?

Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer korting u ontvangt op uw autoverzekering: de no-claimkorting. De hoogte van de korting is vastgelegd in de bonus-malusladder (deze verschilt per autoverzekeraar).

Het opbouwen van schadevrije jaren

Zolang u geen schade claimt, bouwt u schadevrije jaren op. Bij elk schadevrij jaar klimt u een trede op de bonus-malusladder. Hierdoor ontvangt u meer no-claimkorting (bonus). Claimt u wel schade, dan daalt u op de bonus-malusladder. Hierdoor betaalt u een hogere premie.

Negatief aantal schadevrije jaren

Bij een schadeclaim daalt u meestal met meerdere treden tegelijk op de bonus-malusladder. De premie stijgt dus harder dan dat die daalt. Bovendien is het mogelijk dat u op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. Dit is mogelijk wanneer u:

  • In één jaar meerdere schades claimt.
  • Een schade claimt nadat u voor het eerst een autoverzekering heeft afgesloten.

Schade zelf betalen?

Wanneer u schade claimt, kijkt de autoverzekeraar niet naar de hoogte van het geclaimde bedrag. De daling op de bonus-malusladder is dus niet afhankelijk van de hoogte van het bedrag. Om te voorkomen dat u op de ladder daalt, kunt u kiezen om kleine schades zelf te betalen.

Geen schuld hebben

Heeft u geen schuld aan de schade, dan vindt er ook geen terugval plaats. De schade wordt in dat geval op de andere partij verhaald en uw premiekorting blijft ongewijzigd.

Bescherming bonus

De maximale no-claimkorting verschilt per verzekeringsmaatschappij, maar kan oplopen tot maar liefst 80%. Ben u in de hoogste trede aangekomen? Dan geldt er vaak een bonusbescherming. Hierdoor kunt u bij schade wel terugvallen in treden, maar behoudt u de maximale korting.

Voorbeeld bonus-malusladder

Elke autoverzekeraar bepaalt zelf hoe snel iemand op de bonus-malusladder klimt en daalt. Dit kan tot grote premieverschillen leiden. Hieronder staat een voorbeeld van een bonus-malusladder.

Toelichting

Als u bijvoorbeeld op trede 6 bent ingeschaald, dan levert dit een korting van 50% op. Wanneer u dan nog 1 jaar schadevrij rijdt, dan komt u op trede 7 en ontvangt u 57,5% korting. Wanneer u echter schade claimt, valt u terug naar trede 2 en krijgt u nog maar 15% korting. Claimt u 2 schades in 1 jaar? Dan valt u zelfs terug naar trede 1, waar -10 vermeld staat. U ontvangt nu geen korting meer, maar een toeslag van 10%.

Tip: Als u autoverzekeringen vergelijkt en wilt overstappen, let dan goed op de terugval in premiekorting bij het claimen van schade.