020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Wat kost een autoverzekering?

In Nederland bent u verplicht om een autoverzekering af te sluiten als u een auto heeft. De ene autoverzekeraar berekent hogere prijzen dan de andere, maar hoe komen deze bedragen tot stand?

Risicofactoren

Als autoverzekeraars de kosten van uw autoverzekering berekenen, kijken ze naar de kans op schade. Dit doen ze aan de hand van de volgende factoren:

 • De leeftijd is van groot belang om de kosten van uw autoverzekering te bepalen. Bent u jong en dus een beginnend autorijder, dan is er volgens de verzekeraar meer kans op schade. Tevens verwachten de autoverzekeraars bij senioren meer kans op schade. Dus ook die groep betaalt een hogere premie.
 • In grote steden is er meer verkeer dan in kleine dorpjes, waardoor de kans op schade in dichtbevolkte gebieden groter is.
 • Soort auto. Autoverzekeraars kijken naar het vermogen, de dag- of nieuwwaarde, het gewicht en de diefstalgevoeligheid. Bij deze gegevens geldt dat hoe hoger ze zijn, hoe meer risico er is voor de verzekeraar.
 • Aantal schadevrije jaren. De kosten voor de autoverzekering worden een stuk lager als u al een aantal jaar schadevrij rijdt.
 • Gewenste dekking (zie hieronder).

WA, WA beperkt casco en WA volledig casco (allrisk)

We maken onderscheid in drie verschillende autoverzekeringen: WA, WA beperkt casco (WA+) en WA volledig casco (allrisk). Deze soorten autoverzekeringen dekken verschillende oorzaken. Wilt u veel oorzaken van schade gedekt hebben, dan kiest u voor een uitgebreidere dekking. Dit betekent dat uw autoverzekering duurder wordt.

WA

In Nederland is elke autobezitter verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Als u schade veroorzaakt bij andere weggebruikers, dan bent u sowieso verzekerd.

WA beperkt casco (WA+)

Rijdt u in een auto die tussen de 6 en 10 jaar oud is, dan biedt de WA beperkt casco (WA+) uitkomst. Deze autoverzekering verzekert:

 • Schade die u toebrengt aan andere weggebruikers.
 • Oorzaken die buiten uw macht liggen, zoals natuurschade. De autoverzekeraar verzekert dan (deels) de schade aan uw eigen auto.

WA volledig casco (allrisk)

Heeft u een relatief nieuwe auto? Denk dan aan een WA volledig casco (allrisk) verzekering. De WA volledig casco (allrisk) verzekering is de duurste dekking. U bent dan verzekerd voor schade:

 • Die u veroorzaakt bij andere weggebruikers.
 • Oorzaken die buiten uw macht liggen, zoals natuurschade. De autoverzekeraar verzekert dan (deels) de schade aan uw eigen auto.
 • Aan uw eigen auto door invloed die van buitenaf komt. Bijvoorbeeld een kras of deuk tijdens het parkeren van uw auto waarbij de veroorzaker niet te achterhalen is.
 • Die u zelf heeft veroorzaakt.

Wat kost mijn autoverzekering?

Wilt u overstappen en een nieuwe autoverzekering afsluiten? Dat kan eenvoudig via De Prijsvergelijker. Mocht u er toch niet uitkomen, neem dan contact op met onze klantenservice. Bereken hier de kosten van uw autoverzekering.

Opbouw kosten autoverzekering

De kosten van een autoverzekering hangen dus af van bovengenoemde factoren, maar er zijn ook andere kosten die meetellen bij de berekening voor de maandelijkse premie:

 • Of u WA, WA beperkt casco of WA volledig casco (allrisk) heeft afgesloten, dus de premie van uw dekking.
 • De keuze voor aanvullende autoverzekeringen.
 • Het opmaken van de polis.
 • De administratieve kosten om uw premie te incasseren.
 • Standaard 21% assurantiebelasting (als u uw premie berekent via De Prijsvergelijker dan is deze al inbegrepen).

Hoe bespaar ik de kosten van mijn autoverzekering?

Een aantal tips om te besparen op uw autoverzekering zijn:

Regelmatig vergelijken

Hoe langer u autorijdt, hoe meer schadevrije jaren u opbouwt. En uw auto wordt ouder. De premies veranderen jaarlijks en kunnen dus lager uitvallen. Check regelmatig De Prijsvergelijker, zodat u altijd op de hoogte bent van het actuele autoverzekeringsaanbod. Ook bent u dan verzekerd van de laagste prijs.

Leeftijd van uw auto bewaken

Welke dekking is passend bij de leeftijd van uw auto? Want als uw auto ouder wordt, heeft u misschien ook minder dekking nodig.

Checken hoger eigen risico

Een autoverzekeraar kan soms korting geven als u kiest voor een hoger eigen risico. Bereken wel of deze besparing opweegt tegen de kans dat u schade rijdt.