020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Voor niets gaat de zon op: overstappen met zonnepanelen

Door Edwin

Zelfs als u zonnepanelen heeft, is het verstandig om de energietarieven goed in de gaten te houden. Ook voor u kan een overstap naar een andere energieleverancier flink in uw voordeel werken.

Met zonnepanelen wekt u zelf energie op. Wekt u meer stroom op dan dat u verbruikt, dan kunt u het te veel aan stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De energie die u heeft afgenomen, wordt aan het einde van het jaar verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd (dit wordt salderen genoemd). Wekt u meer op dan dat u gebruikt, dan ontvangt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding.

Hoe gaat het overstappen in zijn werk?

In de vergelijker vult u in hoeveel stroom u per jaar verbruikt. Vervolgens vinkt u aan ‘Ik heb zonnepanelen’. Hier kunt u invullen hoeveel kWh stroom u opwekt. Heeft u nog geen idee? Aan de hand van het aantal zonnepanelen, maken wij een schatting.

Op basis van het verbruik en opgewekte stroom krijgt u vervolgens een overzicht met de beste deals. In het kostenoverzicht staat hoe uw totale jaarkosten zijn berekend. De terugleververgoedingen staan in de tarieven. Dit is van toepassing wanneer u meer stroom opwekt dan dat u verbruikt.

Termijnbedrag bepalen

Door de aanschaf van zonnepanelen gaan uw jaarlijkse energiekosten omlaag. U neemt immers minder stroom af. Dit ziet u echter nog niet direct terug in het maandbedrag. Het termijnbedrag wordt namelijk bepaald aan de hand van het verbruik van de afgelopen drie jaar. Vaak kunt u, in overleg met de energieleverancier, het termijnbedrag wel alvast laten verlagen.

Energieleveren.nl

Als u energie wilt terugleveren, moet u dit via de website www.energieleveren.nl melden. Alleen zo kan uw energieleverancier de teruggeleverde energie verrekenen.