020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Ik heb een chronische aandoening. Kan een zorgverzekering mij weigeren?

Door Lisette

Zit u te denken aan een aanvullende zorgverzekering? Dan krijgt u bij verzekeraars wellicht te maken met medische acceptatie. Maar wat is dat eigenlijk?

Het is een hardnekkig gerucht dat medische acceptatie voor iedere zorgverzekering geldt. Dat is niet zo. Er geldt een acceptatieplicht voor de basisverzekering. Dat wil zeggen dat verzekeraars u voor een basisverzekering niet mogen weigeren. Alleen bij aanvullende zorgverzekeringen mag er een acceptatieprocedure gehanteerd worden. Aan de hand daarvan besluit de zorgverzekeraar of u een aanvullende verzekering mag afsluiten.

Hoe gaat medische acceptatie in zijn werk?

Wie een aanvraag doet voor een (uitgebreide) aanvullende zorgverzekering waarbij een acceptatieprocedure geldt, moet een vragenlijst invullen. Hierin kunnen vragen staan als: staat u onder behandeling van een arts of een andere zorgverlener? Of: gebruikt u medicijnen? Ook kan het zijn dat uw zorgverlener de verklaring moet invullen. Beantwoord alle vragen eerlijk, anders kan het zijn dat de verzekeraar de kosten alsnog niet vergoed. Bovendien loopt u dan ook nog het risico om als fraudeur geregistreerd te worden.

Waarom zo nieuwsgierig?

Een verzekering dekt onverwachte kosten. Wanneer verzekeraars juist kosten verwachten, is dat volgens hen net zoiets als een brandend huis verzekeren. Daarom accepteren ze niet zomaar iedereen voor aanvullende verzekeringen.

Wachttijd

Er zijn steeds meer verzekeraars bij wie de medische acceptatie verleden tijd is. In plaats daarvan hanteren ze bijvoorbeeld een wachttijd. U moet dan bijvoorbeeld eerst een bepaald aantal maanden verzekerd zijn, voordat u van de zorg gebruik kunt maken. Hierdoor houden de verzekeraars hun aanvullende verzekeringen betaalbaar voor iedereen.