020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Hoe zeg ik mijn zorgverzekering op?

U kunt elk jaar rond 12 november tot en met 31 december overstappen van zorgverzekering. U kunt ook na 31 december overstappen, maar dan moet u wel de zorgverzekering bij uw huidige verzekeraar opzeggen. U kunt dan tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering kiezen.

Opzeggen zorgverzekering

U kunt uw zorgverzekering zelf eenvoudig opzeggen door contact op te nemen met uw huidige zorgverzekeraar. Een zorgverzekering is echter wél verplicht. U loopt dus risico als u niet verzekerd bent.

Zeg voor 31 december uw zorgverzekering op

Weet u nog niet naar welke zorgverzekeraar u wilt overstappen? Zorg dat u uw huidige zorgverzekering vóór 31 december opzegt. U heeft dan tot 1 februari de tijd om u aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Uw nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht vanaf januari in. Als u uw zorgverzekering zelf wilt opzeggen, is het aan te raden om de opzegging aangetekend te versturen.

Automatisch opzeggen met een opzegservice

Alle zorgverzekeraars hebben een opzegservice. Als u zichzelf aanmeldt bij uw nieuwe zorgverzekering, dan zegt de nieuwe verzekeraar automatisch uw oude verzekering op. En mocht u toch niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar, dan kunt u binnen 14 dagen de overstap annuleren.

Na 1 februari is het wisselen van zorgverzekering niet meer mogelijk

Het is niet meer mogelijk om na 1 februari te wisselen van zorgverzekeraar. Alleen in de onderstaande gevallen mag u na die datum uw huidige zorgverzekering opzeggen:

  • Als u 18 jaar wordt.
  • Als u uit militair dienstverband komt.
  • In verband met echtscheiding.
  • Bij beëindiging van een collectief.
  • Bij tussentijdse aanpassingen in de polisvoorwaarden door de zorgverzekeraar.