020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Wat houden schadevrije jaren in?

Als u tijdens de looptijd van uw autoverzekering geen schade claimt, bouwt u schadevrije jaren op. Een jaar zonder geclaimde schade, levert u een schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de premiekorting (no-claimkorting).

Wanneer u schade claimt

Claimt u schade, dan verliest u 5 schadevrije jaren en gaat u een aantal treden achteruit op de bonus-malusladder. Dit betekent dat u dus ook negatieve schadevrije jaren kunt hebben. Overigens hebben schades die vergoed worden door de beperkt casco dekking meestal geen invloed op de schadevrije jaren.

Bewijs van de schadevrije jaren

Als u wilt overstappen, dan ontvangt u na opzegging van de autoverzekering een schriftelijk bewijs van uw autoverzekeraar. Op dit bewijs staat het aantal schadevrije jaren vermeld. Uw oude verzekeraar zorgt er ook voor dat het aantal schadevrije jaren in de centrale database Roy Data vermeld wordt. Dit is van belang voor uw nieuwe autoverzekeraar.

No-claimbeschermer

Als u een no-claimbeschermer neemt, behoudt u (als u schade claimt) de no-claimkorting op de premie. Door de claim valt u wel terug in uw schadevrije jaren. Dit merk u als u overstapt naar een andere verzekeringsmaatschappij. Waarschijnlijk valt de no-claimkorting dan lager uit.

Schadevrije jaren behouden

Zegt u uw autoverzekering op, dan zijn uw schadevrije jaren in de Roy Data officieel nog één jaar geldig. Deze vervallen als u binnen dat jaar geen nieuwe autoverzekering afsluit. Er zijn echter autoverzekeraars die schadevrije jaren tot 3 jaar oud overnemen. Als u uw autoverzekering opschort, blijven de schadevrije jaren sowieso 3 jaar geldig.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijkt u uw autoverzekering op De Prijsvergelijker, vul dan het aantal schadevrije jaren in en niet uw trede op bonus/malus-ladder. Zo berekenen wij de voordeligste premies.