020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Wat is een vrijwaringsbewijs?

Met een vrijwaringsbewijs toont u aan dat u niet meer de eigenaar van de auto bent. Met dit officiële document bent u niet langer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de verplichte APK-keuring of het betalen van bekeuringen. Bewaar het vrijwaringsbewijs zorgvuldig.

Waar is het vrijwaringsbewijs voor?

U heeft het vrijwaringsbewijs nodig om uw autoverzekering op te zeggen als u de auto heeft verkocht. Met dit bewijs toont u aan dat u niet langer de kentekenhouder bent. Hierdoor ben u niet langer aansprakelijk voor het betalen van motorrijtuigenbelasting, verzekeringen, APK en eventuele bekeuringen.

Hoe krijg ik een vrijwaringsbewijs?

U ontvangt meteen het vrijwaringsbewijs als u uw auto aan een door de RDW-erkend autobedrijf of sloperij verkoopt. U moet dan wel het volledige kentekenbewijs en legitimatiebewijs kunnen overhandigen. Bij particuliere verkoop moet de koper eerst naar het postkantoor waar de auto wordt overgeschreven. De koper krijgt na de overschrijving het tenaamstellingsbewijs en het vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs overhandigt de koper aan u als verkoper, wanneer u het voertuig en het laatste resterende deel van het kentekenbewijs aan hem overdraagt.

Autoverzekering opzeggen

Met een vrijwaringsbewijs heeft u het recht om de autoverzekering zonder opzegtermijn te beëindigen. Zodra de auto niet meer op uw naam staat, kunt u de autoverzekering opzeggen.

Het vrijwaringsbewijs kwijtgeraakt?

Het vrijwaringsbewijs moet u zorgvuldig bewaren. Het is namelijk het enige wettelijk geaccepteerde bewijs dat u niet meer verantwoordelijk bent voor de voertuiggebonden verplichtingen. Bent u het bewijs kwijtgeraakt? Bij het RDW kunt u een overzicht opvragen van de kentekens die op uw naam staan of hebben gestaan. Dit overzicht wordt door veel autoverzekeraars geaccepteerd wanneer u uw autoverzekering na verkoop of sloop wilt stopzetten.

Overstappen

Wilt u nagaan of u voor uw auto een goedkope autoverzekering kunt afsluiten? Vergelijk dan in één keer tientallen autoverzekeringen via De Prijsvergelijker.