020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Energieslurpers de deur uit en andere energietips

Door Edwin

De Prijsvergelijker helpt u graag bij het verlagen van uw energiekosten. Door het vergelijken van energieleveranciers krijgt u bij ons de beste deal voor uw gas en stroom. Maar ook door zélf zuiniger met energie om te gaan, kunt u flink besparen op uw energierekening.

Het energieverbruik verminderen is echt geen hogere wiskunde. Hieronder geven wij u een paar simpele tips om energie te besparen.

Gebruik ledverlichting

Gloeilampen zijn bijna nergens meer te koop, maar mocht u ze nog wel in huis hebben: vervang ze door ledlampen. Ledlampen zijn energiezuinig en ze gaan langer mee.

Droog de was buiten

De zon en de wind drogen uw was gratis. Maar de was buiten hangen, heeft nog meer voordelen. Zo blijft uw kleding langer mooi en krimpt het niet. Daarnaast geeft de buitenlucht de was een heerlijk frisse geur.

Stop het sluipverbruik

Ook als ze niet worden gebruikt, verbruiken veel elektrische apparaten stroom. Denk maar aan de tv die stand-by staat en de stekkers van het koffiezetapparaat, de waterkoker en de laptop die standaard in het stopcontact zitten. Trek de stekker uit het stopcontact, gebruik een stekker met een aan/uitschakelaar en schaf een stand-by killer (eventueel met timer) aan.

Ga slim om met de verwarming

Zet de verwarming een graadje lager en trek zo nodig een warme trui aan. Of draai de thermostaat een uur voordat u naar bed gaat alvast omlaag, maar niet lager dan 15 graden. En verwarm alleen de ruimtes waar u veel komt. Bij een gemiddeld gezin gaat 70% van alle energie-uitgaven naar de verwarming, dus daar valt echt winst te behalen.

Doe energieslurpers weg

Een airco, biertap en waterbed zijn voorbeelden van grote energieslurpers. Maar ook oude apparaten verbruiken meer energie dan hun nieuwe, extra energiezuinige soortgenoten. Zo kunt u met een koel-vriescombinatie met een A+++ energielabel 200 kWh per jaar op uw energieverbruik besparen. Ook een A+ of A++ wasdroger en wasmachine schelen enorm op uw energiekosten.

Krijg inzicht in uw verbruik

Een slimme meter is een digitale energiemeter die op afstand kan worden gelezen. Door zo’n meter aan te schaffen heeft u meer inzicht in uw energieverbruik. Heeft u al een slimme meter, dan is het aan te raden om er een energieverbruiksmanager aan te koppelen, bijvoorbeeld door middel van een app. Heeft u nog geen slimme meter, informeer dan bij uw netbeheerder. Door inzicht te krijgen in uw energieverbruik is het ook gemakkelijker energie te besparen. Meten is immers weten!