020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Waar komt mijn energie vandaan?

Er zijn grote verschillen op het gebied van duurzaamheid tussen energieleveranciers: ze leveren grijze, vergroende óf groene energie. Grijze energie is milieubelastend en ook vergroende stroom is niet duurzaam opgewekt (deze grijze stroom heeft door buitenlandse certificaten een ‘groen’ label gekregen). Alleen groene energie is 100% duurzaam.

Grijze energie

Grijze energie is afkomstig uit grijze energiebronnen. Aardolie, steenkool en aardgas zijn hiervan voorbeelden. Ook kernenergie hoort bij grijze energie. Deze energiebronnen zijn niet onuitputtelijk. Op den duur raken ze op.

Groene energie

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen tussen groene en grijze energie. Kiest u voor groene energie, dan wordt de energie opgewekt door windmolens, zonnepanelen, waterkrachtcentrales of biomassa. Slechts enkele energieleveranciers onderscheiden zich als écht groen.

De Prijsvergelijker werkt samen met WISE Nederland aan de beoordeling van duurzaamheid van leveranciers. Elk jaar wordt er een ranglijst gepubliceerd, waarin alle Nederlandse leveranciers op hun investeringen, de productie en levering van hun energie en hun inkoopbeleid worden gerangschikt.