020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Dekt mijn basisverzekering mijn neuscorrectie?

Door Lisette

Plastische chirurgie wordt steeds populairder. Denk aan facelifts, lip fillers en borstvergrotingen. Maar plastische chirurgie gaat bijvoorbeeld ook over de correctie van een hazenlip of een reconstructie bij brandwonden. Welke plastische ingrepen worden er eigenlijk door de basisverzekering vergoed?

Elk jaar worden er in Nederland honderdduizenden plastisch chirurgische ingrepen uitgevoerd. Soms is de behandeling cosmetisch en soms medisch. De reden voor de ingreep is bepalend voor vergoeding via de zorgverzekering. De kosten voor plastische chirurgie worden namelijk in bepaalde situaties vergoed vanuit de basisverzekering. Uiteraard zijn hier wel specifieke voorwaarden aan verbonden.

Medisch of cosmetisch

Als plastische chirurgie medisch noodzakelijk is, is een vergoeding vanuit het basispakket mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn misvorming van botten in het gezicht of een borstverkleining. Als de ingreep puur cosmetisch is, zoals een facelift of een neuscorrectie, dan wordt plastische chirurgie niet gedekt door de basisverzekering. Ook als u psychische klachten ondervindt door uw scheve neus. Zelfs een rapport van een psycholoog telt in de regel niet mee in de beslissing of een ingreep wel of niet wordt gedekt.

Dekking basisverzekering

Om voor een vergoeding van uw basisverzekering in aanmerking te komen, moet er dus echt sprake zijn van een medische noodzaak. Maar soms heeft een ingreep met een medische reden tegelijk een cosmetisch aspect. Heeft u bijvoorbeeld beperkt zicht door verslapping of verlamming van het ooglid? Dan krijgt u de ooglidcorrectie wellicht uit de basisverzekering vergoed. Dat u er waarschijnlijk ook ‘mooier’ van wordt, is in dit geval mooi meegenomen.