020 - 726 71 01 Nu open tot: 17:30

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten van de zorgverzekering. Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen (en/of van uw eventuele partner) wordt door de Belastingdienst vastgesteld of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Wanneer krijgt u zorgtoeslag?

Via de toeslagmeter op www.toeslagen.nl kunt u de hoogte van uw eventuele zorgtoeslag exact uitrekenen. U moet aan de volgende criteria voldoen om überhaupt in aanmerking te komen voor zorgtoeslag:

  • U bent verzekerd voor uw ziektekosten.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U verdient jaarlijks niet meer dan het vastgestelde toetsingsinkomen.
  • U beschikt over een vermogen lager dan een bepaald bedrag.

Het inkomen van aanvrager en de eventuele toeslagpartner worden bij elkaar opgeteld. Heeft u kinderen van 18 jaar of ouder die niet meer dan het toetsingsinkomen verdienen? Dan komen zij apart in aanmerking voor zorgtoeslag. Kinderen jonger dan 18 jaar komen niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Controleren voorschotbeschikking

Ontvangt u op dit moment zorgtoeslag, dan krijgt u in november of december bericht over de hoogte van uw zorgtoeslag voor het nieuwe jaar. Dit wordt de voorschotbeschikking genoemd. Het is belangrijk de gegevens op deze beschikking goed te controleren.

Mochten uw gegevens niet kloppen, geeft dit dan zo snel mogelijk door via het aanvraag- en wijzigingsprogramma op www.toeslagen.nl. Zo voorkomt u dat u later geld moet terugbetalen of een toeslag misloopt.

Zorgtoeslag aanvragen

Via www.toeslagen.nl kunt u zorgtoeslag aanvragen, mits u voldoet aan de criteria. Het aanvraagformulier is ook verkrijgbaar via de Belastingtelefoon: 0800 – 0543.

Zorgverzekeringen vergelijken

Wilt u geld besparen op de premie van uw zorgverzekering? Vergelijk via De Prijsvergelijker alle Nederlandse zorgverzekeringen. De Prijsvergelijker regelt snel en gratis uw overstap.

Waarom is zorgverzekeringen vergelijken interessant?

  • De premie van uw zorgverzekering wijzigt jaarlijks.
  • Het premievoordeel van een hoger eigen risico wijzigt jaarlijks.
  • De voorwaarden en tarieven van aanvullende verzekeringen wijzigen jaarlijks.